Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nabízím Vám návod na další zajímavý obrázek. Při pohledu na něj budete mít dojem, že byl již vyroben před desítkami let díky popraskanému laku. Avšak je to jen efekt, kterého dnes můžete docílit technikou vrchního krakelování. Máte-li dostatek času a pevné nervy (tato technika má trochu nejistý výsledek),neváhejte a tuto techniku určitě vyzkoušejte.

Potřeby: rámeček, akrylová barva, štětce, lepidlo na ubrouskovou techniku, nůžky, žehlička, pečící papír, papírové ubrousky, sadu na vytvoření vrchního praskání (já jsem pracovala se sadou zn. Pébéo, cena cca Kč 225,- vystačí na cca 5 rámečků) - sada obsahuje 2 druhy laků, první lak je označený jako krok 1, druhý jako krok 2 a dále olejovou barvu na konečné zatírání prasklin.

Postup: rámeček natřeme světlou akrylovou barvou. Z ubrousku si vystřihneme drobné motivy, které poté lepidlem na ubrouskovou techniku na rámeček přilepíme a necháme zaschnout. Mezitím si klasicky sololitovou destičku natřeme lepidlem, až je lepidlo zaschlé, tak přiložíme ubrousek a přes pečící papír ho žehličkou zažehlíme. Dále na rámeček naneseme první lak (označený krok 1) a necháme cca 2 hodiny zaschnout - čas se může měnit v závislosti na teplotě v místnosti, avšak lak už nesmí lepit. Lak musí být nanesený rovnoměrně a nesmíme vynechat žádné místečko. Po 2 hodinách naneseme další vrstvu prvního laku a opět necháme cca 2 hodiny zaschnout. Následuje další vrstva laku, tentokrát však naneseme druhý lak (označený krok 2). Lak musíme nanášet opravdu pečlivě a důkladně si na světle zkontrolovat, že je nanesen úplně všude (jinak by se při zatírání olejové barvy na vynechaném místě vytvořil ošklivý tmavý flek z olejové barvy). Lak necháme cca 30 min. zaschnout a mezitím již můžeme pozorovat, jak se nám vytváří na laku drobné prasklinky. Poté co je lak poměrně zaschlý, tak na rámeček papírovým ubrouskem naneseme olejovou barvu (tmavá olejová barva pro světlou podkladovou barvu, světlá olejová barva pro tmavou podkladovou barvu) a ubrouskem olejovou barvu lehce zatíráme do prasklinek. Dalším čistým ubrouskem přebytečnou barvu stíráme, dokud není lak čistý od zbytků olejové barvy. Nakonec můžeme rámeček přelakovat olejovým lakem a ozdobit vhodnou stužkou, kterou přilepíme oboustrannou lepenkou.

Potřeby

Obrazek

Nabarvený rámeček z profilu

Obrazek

Zažehlení ubrousku na sololit

Obrazek

Nalepené motivy na rámečku

Obrazek

Nanesení prvního laku (krok 1)

Obrazek

Nanesení druhého laku (krok 2)

Obrazek

Zatírání olejové barvy do prasklinek

Obrazek

Na levé části rámečku je již zatřená olejová barva

Obrazek

Ozdobení rámečku stužkou

Obrazek

Hotový obrázek

Obrazek

Hotový obrázek

Obrazek